17 mars 2016

Ridvan o Örnarna....I dag så var jag o min kollega Ridvan i Sölvesborg o jobbade.
Runt lunchtid så hade vi en liten lucka, så vi kombinerade lunch o torktid på färgen genom att köra en runda längs kustbandet.
På vägen ner till Sölvesborg så kom vi in på fåglar av någon konstig anledning.. förmodligen för att jag mer eller mindre är en lätt trafikfara, då jag för tillfället kollar med i luften o på åkrarna, än vad jag tittar på vägen.
"Ridde" berättade att han aldrig sett en Örn, så det var därför jag tog beslutet att styra bilen mot Tosteberga hamn på vår lunch.
Väl därute såg vi oron på sjöfåglarna efter en stund, som flydde hals över huvud, och helt plötsligt från ingenstans dyker den upp.
En gammal Havsörn låg o spanade i den lite kalla vinden, o kom sakta mot oss.
En fem sex hundra meter i från oss styrde den upp i en uppåtvind o vi fick se den perfekt utsträck i den klassiska "örnposen".
Nöjd över att jag fått visa Ridvan en av de mäktigaste fåglar vi har i Sverige, satte vi kurs tillbaka mot jobbet.
Vi svänger ut på vägen, och när vi kommit någon kilometer, så glider det ut en stor fågel precis ovanför talltopparna.
Ormvråkarna och Gladorna som låg och" kurvade" i skyn, var helt hysteriska och detta var ännu ett tecken på Örn.
Jag bromsar in bilen och ovanför oss, vilket är 20-30 meter, flyger det en stor Kungsörn. En Kungsörn... Jag var tveksam då jag inte tog den direkt för en havsörn, men nu såg jag..lite rundare och med en något längre stjärt.
Örnen glider ut över åkern sakta, sakta helt oberörd av de andra rovfåglarnas skriande och panikflygande.
Ridvan har den i kikaren nästan så nära att den tar upp hela synfältet, och han säger : Kolla, den bara "chillar" ut över åkern.
Men det slutar inte här.. med Havsörn o Kungsörn
När vi kommer till Sölvesborg och svänger upp till området Hjortakroken där vi har vårt jobb, ligger det en "Juvenil" fågel, väldigt ljus på undersidan vilket tyder på en fjolårsunge. En Havsörn till, på avståndet ca 30-40 meter upp precis ovanför bilen.

Tänk om man kunde ha sådan tur,  eller skicklighet..haha..varje gång man ska visa eller tipsa om en fågel.

När jag kom hem, stack jag ut en runda i det fina vårvädret, givetvis ner mot Sölvesborg igen, för att se de första Stararna, Tranor som kurvade i skyn på väg in mot landet, och ett par hundra Vitkindade gäss. Ett 20-tal Tofsvipor o lika många Strandskator gick längs vattenbrynet o letade föda.
Du ser lite bilder här nedanför.

Härmed är det vår... det bestämmer jag NU !!

/ Jonas
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar